Igenridning
Just nu får vi många frågor om igenridning, vi har därför sammanställt information så att det blir tydligt.
- Vilka regler gäller vid igenridning? Igenridningar erbjuds i mån av plats och max två gånger per termin och elev. Du är alltså inte garanterad att kunna rida igen när du avbokad din lektion.
- Hur avbokar jag min ridlektion? Avbokningar för nästkommande lektion görs i din elevportal på första sidan när du loggat in. Ju tidigare du avbokar din ridlektion, desto enklare för både dig och andra att kunna boka igenridning. Under fliken "mina aktiviteter", "grupper" kan du klicka på "information" längst ut till höger och sedan kommer det upp en rullista med alla terminens lektioner där du kan avboka lektioner längre fram. Direkt när du avbokat kan du boka igenridning under fliken "mina aktiviteter". Du kan alltså boka igenridning innan du missat en lektion, om du avbokar i god tid.
- När kan man rida igen? Platser för igenridningar läggs ut löpande i Academy och baseras på andra som avbokar, en avbokad plats blir möjlighet för någon annan att rida igen. I din elevportal får du upp alternativ för igenridning, ibland kan du inte rida igen i alla grupper du får upp, du ska försöka boka igenridning i en grupp som heter likadant som din egen eller är på en motsvarande nivå (fråga gärna din instruktör).
- Vem får den lediga platsen? När du hittat en igenridning som passar din nivå kan du ställa dig i kö på den lediga platsen. Sedan inväntar du ett godkännande eller ett avslag som du får på mailen. När platserna delas ut tas först och främst hänsyn till vem som först ställde sig i kö, sedan är det också viktigt att vi ser att nivån och den lediga hästen passar eleven.
- Varför erbjuder ni drop-in platser men dessa går inte att boka som igenridning?
I vuxengrupper där vi inte har fulltecknat med elever väljer vi att ha de lediga platserna öppna för drop-in bokning. Detta är en förutsättning för att gruppen ska kunna bestå, och inte splittras, då det inte är ekonomiskt försvarbart för oss med för mycket tomma platser. Igenridning erbjuds därför endast på platser som avbokats av annan.
Sammanfattningsvis är det alltså viktigt att avboka i tid och därefter vara lite ihärdig i att hitta lediga platser om man vill nyttja sina igenridningar.
![](https://static.wixstatic.com/media/08cf01_8d81f10384cd4c47aa995b4af90159a5~mv2.jpg/v1/crop/x_0,y_531,w_4032,h_1814/fill/w_600,h_270,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/08cf01_8d81f10384cd4c47aa995b4af90159a5~mv2.jpg)
Viktpolicy
Våra hästars välmående – din påverkan som ryttare
För oss är våra hästars välbefinnande högsta prioritet, utan dem kan vi inte bedriva vår ridskoleverksamhet. För att våra hästar ska kunna arbeta i ridskolan med en rimlig arbetsbelastning och en ökad hållbarhet måste vi bland annat tänka på hur mycket våra hästar klarar av att bära. En för stor belastning kan leda till ryggont och andra skador.
Vår önskan är att ridning ska vara tillgängligt för alla, men för hästarnas välbefinnande måste vi tänka på hur mycket de klarar av att bära i längden. Våra ridskolehäst arbetar 2 – 3 pass 6 dagar i veckan, vilket gör dem betydligt känsligare för tunga ryttare än en privathäst som oftast bär sin ryttare enstaka pass om dagen. Utöver detta är det ofta samma hästar som får bära tyngre ryttare, vilket kan innebära flera tyngre ryttare varje dag.
Det är mer än ryttarens vikt som spelar in när vi talar om vad en häst kan bära. Sådant som påverkar är hästens ålder, utbildningsnivå, exteriör, mankhöjd och eventuella tidigare skador. Vilket arbete hästen ska utföra spelar också roll. Handlar det om en lugn tur i skogen kan hästen bära mer än om den exempelvis rids under en lektion. Ryttarens ridskicklighet har också betydelse. En mycket skicklig ryttare har stabilitet, balans och följsamhet vilket gör att ryttarens vikt inte påverkar hästen på samma sätt.
För våra ridskolehästars skull önskar vi att du som väger 90 kg eller mer tar kontakt med din ridinstruktör för en dialog.
Då vi för närvarande enbart har en viktbärande häst i ridskoleverksamheten behöver vi prata om vad vi kan erbjuda dig gällande din ridning hos oss. En plats i ridlektionsgrupp går tyvärr inte alltid att garantera.
Är du intresserad att börja rida hos oss? För kännedom kommer vi att ställa frågor om din kunskapsnivå inom ridning, din längd och vikt samt om du har andra särskilda behov. Dessa frågor ställs för att vi ska kunna erbjuda dig hästutbildning efter de förutsättningar vi har på klubben.
//Styrelsen och personalen på Kalmar hästsportklubb
Vill du läsa mer om hästars hållbarhet i förhållande till ryttares vikt så kommer här några tips:
• Viktbärande hästar sanning eller myt
• SLU har undersökt effekten av ryttarens vikt
Ordningsregler
I stallet är det viktigt att man följer gällande regler. De finns till för att skapa en så lugn och trygg miljö som möjligt för de människor som vistas här och för hästarna som bor här.
![](https://static.wixstatic.com/media/08cf01_9a90ae20fb1d40a08d56bd71376a6804~mv2.jpg/v1/fill/w_424,h_600,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/08cf01_9a90ae20fb1d40a08d56bd71376a6804~mv2.jpg)