top of page

Kalmar Hästsportklubbs ledarskapstrappa

Ridsporten är en fantastisk sport för den som vill bli en god ledare och utvecklas mer än bara i sin ridning. Hos oss kan du växa som ledare. Läs mer om vilket steg som passar dig och maila oss om du vill veta mer.

Stallvärd
Stallelev
Minielev
Minielev

Minielev kan man bli från det att man går i vit grupp termin 2 och är 10 år.Det är dock högst individuellt när man är redo och avgörs av ridlärarna.

I rollen som minielev leder du på våra mindre erfarna elevers ridlektioner. Du är ett stöd för den nya eleven och hjälper ridläraren innan, under och efter lektionen. Som minielev får du prova på att lära andra, utveckla ditt ledarskap och också själv bli tryggare med hästarna på ridskolan. Du får vara mer i stallet, lära känns nya elever och ta mer ansvar.

 

En typisk dag som minielev innebär att du kommer till stallet, får information om vilka hästar som ska gå lektion, borstar och förbereder dem hästarna, sedan hjälper du en eller flera elever att göra iordning. När alla är redo följer du med dem in i ridhuset, där kan du antingen få gå bredvid en och samma elev hela lektionen och vara ett stöd, eller så får du hjälpa till lite där det behövs. Efter lektionen hjälper du eleverna göra iordning sina hästar och följer sedan med ut för att släppa dem i hagen. Det finns alltid en personal eller en stallvärd som stöd när du är minielev.

 

Som tack för hjälpen samlar vi alla minielever en gång per skollov för aktivitet. Det kan vara ridning, teori eller andra roliga aktiviteter ihop med de andra ledarna.

Stallelev

Stallelev kan man bli från det att man går i grön grupp och är 12 år. En fördel är att ha varit minielev tidigare. Det är dock högst individuellt när man är redo och det avgörs av ridlärarna.

I rollen som stallelev jobbar du varannan helgdag (varannan lördag, eller varannan söndag) mellan klockan 9 - 16. Ditt uppdrag innebär att vara ett extra stöd i stallet, på lektioner och andra aktiviteter. Som stallelev får du känna på hur det är att jobba i ett stall, utveckla ditt ledarskap när du hjälper mindre erfarna elever på lektioner och aktiviteter och också själv bli tryggare med hästarna på ridskolan. Du får vara mer i stallet, lära känna nya elever och ta mer ansvar. Under röda dagar på lov (tex jul) skapas ett särskilt schema för atallelever och stallvärdar.

 

En typisk dag som stallelev innebär att du kommer till stallet, hjälper till att släppa ut hästarna, gör diverse stallsysslor som att mocka, sopa, packa säckar, fylla vatten. Om det är lektioner när du jobbar så är du ett stöd på dessa, leder och hjälper ridläraren. Det finns alltid en personal eller en stallvärd som stöd när du är stallelev.

 

Som tack för hjälpern får stallelever ihop med stallvärdar en utbildningsdag varje skollov. Utbildningsdagen innehåller ridning, teori, ledarskapsutbildning, mat och annat kul!

Stallvärd

Stallvärd kan man bli först när man varit stallelev en tid och är redo för att undervisa i tex teori och ta det förväntade ansvaret. Ridlärare och andra används som referens när denna bedömning görs.

I rollen som stallvärd jobbar du varannan helgdag (varannan lördag, eller varannan söndag) mellan klockan 8-16, samt en vardagskväll i veckan. Ditt uppdrag innebär att jobba i stallet, på lektioner och andra aktiviteter samt under vardagar hålla teori för nybörjare, ridlekis och vita grupper. Vardagarna innebär också att vara ett stöd i stallet för de elever som behöver. 

 

Under röda dagar på lov (tex jul) skapas ett särskilt schema för stallelever och stallvärdar.

Som stallvärd får du mycket erfarenhet av hur det är att jobba i ett stall, utveckla ditt ledarskap när du hjälper mindre erfarna elever på lektioner och i teori samt få en stadig grund i såväl häst- och stallkunskap samt ridning.
Du får stor erfarenhet av häst, ledarskap och utbildning.

 

Du har ett stort ansvar som stallvärd och du är otroligt viktig för att verksamheten ska fungera på ett bra sätt. Därför ger vi givetvis tillbaka till dig. Som tack för hjälpen får du som stallvärd ihop med stallelever en gratis utbildningsdag varje sollov. Utbildningsdagen innehåller ridning, teori, ledarskapsutbildning, mat och annat kul!
Stallvärdar får också två gratis ridlektioner varje månad. Dessa bokas själv av stallvärden när vi har drop-in.

 

För stallvärdar riktas teoriutbildning och hästkunskap mot märke 5. Som stallvärd har man också första tjing på att gå ULK och få hjälpa oss med igångsättning/ extra ridning av hästar vid behov.

bottom of page